Magisch IJsland

IJsland is hot, letterlijk en figuurlijk.
Vliegen doe je met Icelandair vanaf Amsterdam naar Kevlafik maar ook met WOW Air, de hippe lowbudget airline.
Door de unieke ligging van IJsland, halverwege tussen Noord Amerika en Europa kun je het land ook makkelijk bezoeken door gebruik te maken van een stopover en vervolgens door te vliegen naar één van de vele bestemmingen in de VS of Canada. Wat dacht je van een combinatie IJsland & New York of IJsland en Toronto? Zo kun je dus genieten van twee vakanties in één.

In slechts 3 uur vlieg je vanuit Amsterdam naar Kevlavik, de luchthaven van IJsland gelegen op ongeveer 50 kilometer van de hoofdstad Reykjavik.
Voor een bezoek aan IJsland raad ik je toch minimaal een verblijf van een week aan. Tijdens een kort verblijf kun je het beste kiezen voor de Golden Circle tour zodat je een goede indruk krijgt van deze fantastische bestemming die ik in 2008 zelf heb mogen bezoeken. Deze tour brengt je langs IJslands bekendste natuurfenomenen.
blue lagoon

De eerste stop die wij maken na aankomst op IJsland is denk ik wel één van de bekendste fenomenen op IJsland, namelijk de Blue Lagoon.
Dit in een lavaveld aangelegde meer ligt op de route naar Reykjavik en is gevuld met heerlijk warm water Het water komt uit 1800m diepe bronnen en heeft een temperatuur van 70 graden.
Heerlijk ontspannend, warm, mooi en ook nog eens ontzettend goed voor je huid.

Door naar Reykjavik waar ongeveer de helft van de IJslandse bevolking woont. Een gezellige en compacte stad met leuke winkels en restaurants. Shoppen kun je hier als de beste. Je vind hier vooral leuke kleine boetiekjes. De grote en bekende winkelketens zul je hier niet tegenkomen.

Thingvellir Nationaal Park

Deze verzakking van de aarde is één van de vier nationale parken van IJsland en het drukst bezocht. Hier kun je genieten van de fenomenale natuur. Vanuit hier rijden we door naar Geysir, een gebied vol warmwaterbronnen waarvan o.a. de geiser Strokkur om de 4 tot 8 minuten een waterstraal van 10 tot 20 meter de lucht inspuit.

Volgende stop op ons programma is de Gullfoss waterval, één van de mooiste watervallen van IJsland. Het water valt in twee trappen ruim 32m naar beneden. De bijnaam “gouden waterval” dankt de Gullfoss aan het neerstortende water dat een grote nevelwolk omhoog blaast.
Bij zonneschijn ontstaat er een prachtige regenboog. De waterval is enorm en je kunt er zo dichtbij komen dat je de waterdruppels op je gezicht voelt. Inmiddels zijn we in de bergen aangekomen en zijn we onderweg naar de Langjökull gletsjer, de tweede grote gletsjer op IJsland na de Vatnajökull met een oppervlakte van 1021m2 en de hoogste top is 1360m hoog.

FB_IMG_1469539555252

Het binnenland van IJsland is alleen toegankelijk met een 4WD en de wegen zijn tot en met eind juni vaak bedekt met een laag sneeuw. Alleen in juli en augustus zijn de wegen sneeuwvrij en ik raad je dan ook aan wil je dit gebied bezoeken doe dat dan met een excursie die je heel makkelijk ter plaatse kunt boeken. De ervaren chauffeurs en gidsen bezorgen je een onvergetelijke ervaring. Volgende stop; Seljalandsfoss. Deze kleine waterval heeft iets unieks. Hier kan je achter de waterval doorlopen en prachtige foto’s maken. Ook heel bijzonder zijn de zwarte stranden bij Vik. In dit voormalig handels- en vissersdorp, waar nog geen 300 mensen wonen, komen volop papegaaiduikers voor. Je kunt een prachtige wandeling maken over de zwarte stranden.
In zee staan 66 meter hoge basaltzuilen (restanten van de vulkanen). Volgens de legendes zijn dit trollen die werden verrast door de eerste zonnestralen.

In onze superjeeps met uitstekende chauffeur maken we vervolgens een spectaculaire tocht richting de Myrdallsjökkul gletsjer die we gaan verkennen per sneeuwscooter. Een geweldige tocht over een witte deken van sneeuw.

Tijdens een bezoek aan IJsland geniet je natuurlijk van de, flora en fauna. Zo kun je o.a. de Papagaaiduiker bewonderen maar ook vanuit diverse plaatsen walvisexcursies maken.
Een culinair hoogstandje is het eten van haai, walvis en de papegaaiduikers. Iets anders dan McDonalds, die je op IJsland niet tegen zult komen.

IJsland is een prima bestemming om zelf per huurauto te ontdekken. Een rondje IJsland doe je in
ca. 15 dagen over de rondweg 1 die geheel geasfalteerd is.

In de maanden november tot en met februari heb je de meeste kans om een bijzonder natuurverschijnsel te bewonderen op IJsland namelijk het Noorderlicht. Helaas tijdens mijn trip in oktober heb ik hier niet van kunnen genieten maar nu heb ik wel een goed excuus om dit prachtige eiland nogmaals te bezoeken!

ImageCropper