Avontuurlijk Noorwegen en Zweden

Ruige berg gebieden, uitgestrekte hoogvlaktes, fjorden, bossen, meren en spectaculaire uitzichten. Hier krijg je een onbegrensd gevoel van vrijheid, rust en ruimte. Reis daarom zelf naar deze prachtige bestemming en geniet van een actieve, sportieve, rustgevende maar zeker unieke natuurvakantie. Wij beginnen onze reis in Kiel waar we aan boord gaan van de Stena Line voor de overtocht naar Göteborg.

Göteborg ligt aan de prachtige scherenkust van Zweden en vanaf het dek is het uitzicht op de haven en de kust prachtig. Göteborg is bijna nooit standaard in de rondreizen inbegrepen maar de stad is zeker een bezoekje waard. De meeste bezienswaardigheden zijn goed te voet te bekijken. Erg gezellig is Haga, een oude wijk met houten huisjes en hofjes waar leuke winkels, cafés en restaurantjes te vinden zijn. Onze reis gaat verder richting Arvika, gelegen in de provincie Värmland. Een populair gebied vanwege het heuvelachtige landschap, de rivier Klarälven, de ruige bossen en de vele activiteiten die je hier kunt doen. We verblijven deze nacht in een kampeerhut. Deze vorm van overnachten is echt typisch voor Scandinavië en op heel veel plaatsen kun je in deze accommodaties overnachten. In de middag maken we een heerlijke kanotocht over één van de vele meren die Zweden rijk is.

Volgende stop Sysslebäck. Na een prachtige rit door West Värmland komen we aan in Sysslebäck. Een prachtig kanogebied en een ideaal gebied om activiteiten te ondernemen. Zo kun je hier onder andere je eigen vlot bouwen en hiermee de rivier afvaren. Er zijn ook meerdaagse tochten over de rivier Klarälven zijn mogelijk. Wij overnachten in Branäs dat zowel in de zomer als in de winter een belangrijk sportief en toeristisch centrum is. In dit gebied kun je in de winter prima skiën.

Wij verlaten Zweden en zijn onderweg naar onze volgende bestemming, Lillehammer Noorwegen, bekend van de Olympische winterspelen van 1994. Onderweg stoppen we natuurlijk ook nog even in Hamar om een kijkje te nemen bij het Vikingskepet, de beroemde ijshal. De weg naar Lillehamer ligt langs het Mjosameer, een gigantisch meer van ongeveer 100km lang en op sommige plaatsen bijna 5km breed. Bij aankomst in Lillehamer brengen we o.a. een bezoek aan het Maihaugen openluchtmuseum. Lillehammer zelf is net een filmset, de huisjes en geveltjes zijn allemaal in perfecte staat en lijken rechtstreeks uit een grote Hollywood productie te komen. Er zijn leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes maar je kunt echt zien dat de hoofdstraat speciaal voor de Olympische Spelen is gebouwd.

Op naar het Hemsedal, werkelijk een schitterende rit vandaag, we komen ogen tekort. Het landschap bestaat hier onder meer uit bergen, watervallen, dennenbomen en beekjes die hun weg naar beneden zoeken. Zowel in de zomer en in de winter is Hemsedal een populaire bestemming met prima accommodaties. Je voelt je hier echt één met de natuur. Het is een prachtig wandelgebied met vele wandelroutes dus bergschoenen mee en gaan. In de avond maken we een Elanden safari. Hemsedal is echt een verassing, wil je tijdens je vakantie lekker fietsen, mountainbiken, wandelen en ook nog eens genieten van de natuur, zoek niet verder en ga richting Hemsedal. Ook is Hemsedal een goed uitgangspunt voor dagexcursies richting de fjorden. Een verblijf in het Fjordengebied is over het algemeen veel duurder en een plaats als Hemsedal is daarom zeer gunstig gelegen.

We vertrekken uit Hemsedal om een behoorlijke maar o zo mooi tocht te maken richting Geilo. We rijden in noordelijke richting door het Hemsedal en slaan vervolgens af richting Laerdal. Op de route ligt één van de mooiste en best bewaarde oude staafkerken, de Borgund Stavkirke, gebouwd rond 1180. Langs de rivier de Laerdalselva die uiteindelijk uitkomt bij Laerdal en vanaf daar het Sognefjord instroomt vervolgen wij onze weg en brengen in Laerdal een bezoek aan het Noorse Zalmcentrum. Een vergunning om in dit gebied te vissen kost een kapitaal maar is zeker de moeite waard. In het centrum van Laerdal staan nog veel oude houten huizen, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan, we nemen dan ook even de tijd om er doorheen te lopen.

Via de langste tunnel van Europa (24.5km) rijden we naar Flåm vanaf waar we met de beroemde Flåmsbana naar Myrdal rijden. Onderweg stoppen we bij de Knsossefjossen waterval. Onderaan de waterval staat een dame te zingen die volgends de legende de mannen naar haar toe lokt met haar gezang. Na dit spektakel rijdt de trein verder richting Myrdal, waar we overstappen op de trein richting Geilo. Deze trein rijdt over de Hardangervidda, Europa’s grootste hoogvlakte waar de meren nog bevroren zijn en het ruige landschap nog bedekt is onder een dik pak sneeuw. De hoogvlakte bestaat voornamelijk uit mossen, graslanden en heidevegetaties. Dit komt doordat de hoogvlakte ongeveer 1250 meter boven de boomgrens ligt. Het is een ideale plaats voor rendieren om hun voedsel te vinden en ze komen hier dan ook nog in grote aantallen voor. Geilo ligt aan de voet van de hoogvlakte en diverse wegen kruizen elkaar hier waardoor het een ideale bestemming is binnen vele rondreizen.

Onze laatste stop tijdens deze rondreis is de hoofdstad van Noorwegen, Oslo. We brengen o.a. een bezoek aan het Vigeland beeldenpark, het koninklijk paleis, de Holmenkollen skischans en het centrum van Noorwegen. De Oslo card is zeker aan te raden bij een bezoek aan de stad. Hiermee kun je onder meer gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en de bij de meeste musea heb je gratis entree. Natuurlijk kun je in Oslo ook uitstekend winkelen, dit doe je op de Karl Johan Gate, de grootste winkelstraat van Oslo. Het laatste deel van onze reis rijden we vanuit Oslo langs de prachtige scherenkust van Zweden terug richting Göteborg. Voor de kust vind je talloze eilandjes, die je kunt bezoeken of waar je kunt verblijven om te genieten van het prachtige uitzicht, de rust en de ruimte. Aan het eind van de middag gaan we aan boord van de Stena Line en komen de volgende ochtend aan in Kiel. Kortom Zweden en Noorwegen hebben alles te bieden voor een ideale vakantie of je nu alleen, met zijn tweetjes of met het hele gezin reist er is voor elk wat wils!