De Kanaaleilanden, Britse traditie en Franse Charme

Genoten heb ik van mijn reis naar Jersey & Guernsey.
Beide eilanden maken samen met Herm, Sark en Alderney deel uit van de Kanaaleilanden, gelegen in het Kanaal voor de kust van Frankrijk en bereikbaar per vliegtuig of per ferry vanuit St. Malo.
Deze bestemming is geschikt voor iedereen, jong en oud, actief of rustzoeker.

Ik ben mijn reis begonnen op Jersey, met zijn 117 km2 het grootste eiland. St Helier is de gezellige hoofdstad waar je heerlijk kunt winkelen, lekker eten in een van de vele restaurants of een heerlijk biertje pakken in de pub.

Jersey heeft een ruige natuur en dankzij de warme golfstroom die zorgt voor een gunstig klimaat, beschikt het over een enorme bloemenpracht.
Ook vogelspotters kunnen hier prima terecht en zien veel verschillende vogelsoorten waaronder de Papegaaiduiker.
Het landschap is glooiend en groen en de kustlijnen zijn grillig met prachtige baaien en goudgele zandstranden. Soms waan je je bijna in de Cariben.
Ga je naar Jersey breng dat onder meer een bezoek aan Devil’s Hole, een spectaculaire grot aan de kust, Corbiere Point, de vuurtoren van Jersey, die tijdens vloed midden in zee staat. Maar tijdens eb kun je er helemaal naartoe wandelen en ook de Jersey War tunnels, een ondergronds hospitaal tijdens WOII, nu een museum, zijn zeker de moeite waard. Ontdek tijdens je reis de vele baaien en inhammen aan de kust zoals Plemont Bay en Rozel Bay.

Vanaf Jersey reis je met Condor Ferries in een uur naar het eiland Guernsey. Met zijn 78 km2 kleiner dan Jersey.
Guernsey kent een enorm verschil in eb en vloed, op sommige plaatsen meer dan 10m. Echt fascinerend om te zien hoe de zeiljachtjes scheef op het droge komen te liggen in de haven.

Het eiland heeft een prachtige kustlijnen met schone stranden en helderblauw zeewater.
Ook hier volop wandel- en fietsmogelijkheden waarbij je kunt genieten van bloemenvelden, authentieke dorpen en ongerepte landschappen.
Op Guernsey breng je onder meer een bezoek aan Castle Cornet in de haven van de pittoreske hoofdstad St. Peter Port en The Little Chapel, een kapel geheel opgebouwd uit scherven van stukjes Wedgewood.

Vanuit de hoofdstad van Guernsey, St. Peter Port reis je per ferry naar Herm en/of Sark en per vliegtuig naar het verderop gelegen Alderney.
Sark is een eiland dat ongeveer 5km2 groot is en 600 inwoners telt en Herm isnog geen 2 m2 en heeft 60 inwoners. Beide eilanden bieden uitstekende wandelmogelijkheden of je huurt en fiets.
Op Herm breng je zeker een bezoek aan Shell Beach.

Je kunt zowel op Jersey als Guernsey in auto huren, maar dat is geen must. Het eiland verkennen gaat prima per bus of je huurt ter plaatse een fiets of E-bike en gaat op een sportieve ontdekkingstocht. Of je nu op zoek bent naar avontuur of rust, de Kanaaleilanden bieden je alles. 
De voertaal op de Kanaaleilanden is Engels maar op Jersey wordt ook Frans gesproken.Het prijsniveau is hoger dan in Nederland, beide eilanden beschikken over een eigen valuta, De Jersey Pond en The Guernsey Pond maar ook de Britse Pond is een geldig betaalmiddel.
Houd je van winkelen dan zit je hier goed, je winkelt hier namelijk taxfree.

Het mediterrane en de unieke mix van Engelse en Franse invloeden maken de Kanaaleilanden een unieke bestemming.