Kia Ora Nieuw-Zeeland

Het land van de gastvrije Kiwi’s en een ongerepte wildernis heeft op mij een enorme indruk achter gelaten en ik ga zeker nog een keer terug. Nieuw-Zeeland is zo’n bestemming die je eigenlijk het hele jaar door kunt bezoeken maar ik raad aan om in oktober of november te reizen vanwege de aangename temperatuur maar zeker ook de rustige perioden.

Tijdens mijn reis door Nieuw- Zeeland heb ik zoveel dingen gezien dat ik bijna eindeloos door kan schrijven. Ronkende vulkanen, gletsjers, regenwouden, de Alpen, imposante fjorden, prachtige bergpassen, schitterende goudgele stranden en uitgestrekte wijnvelden.

Mijn reis begint na een tussenstop van 3 dagen in Kuala Lumpur, in Auckland, op het Noordereiland. Na een kleine rondrit door de stad komen we aan bij Mount Eden, het hoogste punt van Auckland en vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad. Op de top ligt een plaquette met een wereldkaart en afstanden erop. Op dit moment bevind ik mij op 18116 km van Amsterdam.
Het centrum van Auckland is compact en de meeste bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand.

Vanuit Auckland vertrekken we richting Rotorua, per huurauto. De meest ideale manier om
Nieuw Zeeland te ontdekken. Onderweg maken we een stop bij de Waitomo Grotten die bekend staan om de “Glowworm”. Wat een adembenemende belevenis is dit. Met een bootje varen we door de grotten en de hemel wordt verlicht door de talloze gloeiwormen.

Rotorua is bekend om zijn zwavelbronnen en zodra je in de buurt komt ruik je het gelijk.
Het is tevens een belangrijk centrum voor de Maori, hun kunst en cultuur.
Onze volgende bestemming is Napier, aan de kust. We rijden via de Whakarewarewa Thermal Area. Een gebied met veel geisers, thermaal baden en modderpoelen. Tevens kun je hier veel kiwi’s tegenkomen, nee niet de vrucht, maar de vogel.

nieuw-zeeland_e61

Onderweg naar Napier stoppen we in Taupo gelegen aan het gelijknamige meer Lake Taupo.
Dit is het grootste meer van Nieuw- Zeeland, gevormd door een vulkanische explosie. Kijkend over het meer heb je een schitterend uitzicht op Mount Tongariro, Mount Ngauruhoe en de met sneeuw bedekte top van Mount Ruapehu.

De weg richting Napier gaat door schitterende groene heuvellandschappen, langs bergen, watervallen en prachtige groene valleien. Onderweg raken we niet uitgekeken.
Napier werd in 1931 geheel verwoest door een zware aardbeving en is vervolgens geheel in Art Deco stijl herbouwd. Gelegen in de Hawke’s Bay area met zijn vele zonne-uren wordt het omringd door wijnvelden en wijnboerderijen. Een bezoek aan een van de vele wijnboerderijen is zeker de moeite waard. Dit kun je ook doen met een fietstocht, erg leuk!

Op weg naar Wellington voor de overtocht naar het Zuidereiland maken we een lunchstop in Greytown, een klein stadje, gesticht in 1854 en in het bezit van de meest complete straat met houten Victoriaanse gebouwen en huisjes, heel gezellig en knus. We vervolgen onze weg langs de kust van Oriental Bay, een van de mooiste kustwegen van Nieuw Zeeland. Een dag of 2 verblijf in Wellington is ook zeker de moeite waard.

Vanuit Wellington pakken we de veerboot richting Picton op het Zuidereiland. Vroeg in de ochtend rijden we richting de haven om de auto in te leveren. Als je in Nieuw- Zeeland een auto huurt en je gaat van het Noorder- naar het Zuidereiland dan laat je de auto achter. Zodra je aankomt aan de overkant haal je de nieuwe huurauto op en vervolgt je weg.

Aangekomen op het Zuidereiland rijden we richting de Queen Charlotte sounds. We vervolgen onze tocht over het water per boot naar onze volgende accommodatie diep gelegen in de sound.
Wat een geweldige ervaring en fantastische plek om te overnachten, midden in de natuur omringd door een soort van tropisch regenwoud met veel varens. In de sound kunt je ook een mosselcruise maken naar een van de vele mosselfarms.

milford_track_b61

Door de wijngaarden van Wairau Valley, de grootste en bekendste wijnstreek van Nieuw Zeeland rijden we o.a. naar Lake Rotoiti in Nelson Lakes N.P. en langs de kust richting de Pancakes Rocks.
Hier aan de westkust regent het ca. 200 dagen per jaar en dat is goed terug te zien in de vegetatie die lijkt op een tropisch regenwoud.

Midden op het Zuidereiland liggen de Southern Alps, met toppen tot 3500 m hoog en de Frans Jozef gletsjer. Een fantastische manier om dit gebied te ontdekken is per helikopter met een landing op de gletsjer. Het uitzicht is werkelijk fantastisch en na de landing op de gletsjer maken we een korte wandeling over de dikke laag ijs.

Dwars door de Southern Alps rijden we richting Queenstown, bungee jump capital of New Zealand en echt een stad voor de sportieveling. Hier kun je o.a. mountainbiken, raften, hiken, bergbeklimmen, skiën en watersporten. Zowel in de zomer als in de winter een topbestemming.
De route richting Queenstown gaat o.a. langs Lake Wanaka en Lake Hawea, beide zeker een bezoek waard. Even verderop kom je in het grootste fruitteelt gebied van Nieuw Zeeland terecht, bij het plaatsje Cornwell. Stop bij een van de kleine markthalletjes of standjes langs de weg om vers fruit te kopen.

Vanuit Queenstown rijden we door het Fjordland N.P. naar de Milford Sound. Fjordland N.P. is het grootste nationale park van Nieuw Zeeland en vanwege het landschap, de flora en fauna uitgeroepen tot werelderfgoed. Het bestaat uit bossen, water, 14 fjorden, en 5 grote gletsjermeren. De fjorden en meren liggen tussen steile en hoge bergen die bedekt zijn met regenwoud.
De schoonheid van dit gebied is werkelijk met geen pen te omschrijven.

Onderweg stoppen we in Te Anau, gelegen aan het gelijknamige meer en vanaf hier is het nog 120 km naar Milford Sound. Geen straf dankzij de schoonheid en het gevarieerde landschap onderweg. Ook de Kea’s , berg papegaaien kom je hier regelmatig tegen. Het ene moment rijden we in de sneeuw en als we in de sound aankomen genieten we van het voorjaar met een heerlijk zonnetje. We maken een boottocht door de sound en zien o.a. dolfijnen en zeeleeuwen.
Ons verblijf aan Lake Te Anau is ook echt fantastisch, wat een schitterende plek.

Via Arrowtown, een schilderachtig en goed bewaard gebleven mijnstadje, gelegen op 20 km van Queenstown rijden we naar Lake Tekapo en onderweg stoppen we ook bij Lake Pukaki vanaf waar je een schitterend uitzicht hebt op Mount Cook N.P. Mount Cook is met zijn 3745 m de hoogste berg van Nieuw- Zeeland. Het Mount Cook N.P. is een populair gebied voor o.a. wandelaars, bergbeklimmers en skiërs.

Lake Tekapo ligt in een adembenemende omgeving en heeft helder blauw water. Aan de oever van het meer staat de Church of the Good Sheppard. Uit heel de wereld komen verliefde stelletjes om hier hun ja-woord te geven, wat een bijzondere plek. Ter afsluiting van onze reis maken we een tocht over Mount Cook N.P. met een klein vliegtuigje.

Wat een onvergetelijk en geweldige reis hebben we gemaakt en we eindigen in Christchurch.
Een prima afsluiter en een en een heerlijke stad om nog even na te genieten van dit fantastische land. Ik kom zeker terug!

nz_maori_view_b