Winnaarsreis naar Peru & Curaçao. Van de Machu Picchu tot Mambo Beach

Voordat ik voet aan de grond zet op de eerste bestemming van deze reis mag ik samen met mijn collega winnaars van de beste zelfstandig reisadviseur verkiezing 2019 een kijkje nemen in de cockpit. Een unieke kans en we vragen de piloten dan ook het hemd van het lijf, zo’n kans krijg je niet vaak.

Na 12,5 uur kom ik aan in de hoofdstad van Peru, Lima, waar de reis begint. Niet alleen is het de hoofdstad maar ook de grootste stad van het land. Lima is een stad vol cultuur en historie maar ook van gastronomie. De eerste overnachting vindt plaats in La Castellana, een boetiek hotel, in de wijk Miraflores, een gezellige wijk waar het prima vertoeven is.

Vanaf hier verken ik de stad die voornamelijk in drie periodes gevormd is, pre koloniaal, koloniaal en modern. Maar ook vind je hier bouwwerken van de Inca tijd. De Huaca Pucllana, een piramidevormige tempel midden in de hoofdstad die al een aantal heftige aardbevingen heeft overleefd.

Het koloniale deel van de stad, in het centrum, is in 1991 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. En dat is goed te zien met name aan de gebouwen rond het Plaza Mayor.

Met een binnenlandse vlucht reis ik richting Cusco, gelegen op bijna 3400 m hoogte en waar je dus ook kans kunt krijgen op hoogteziekte. Gelukkig blijft het mij bespaard. Veel water drinken en cocathee voorkomen de misselijkheid en hoofdpijn die de hoogteziekte met zich meebrengt.

Al vroeg lig ik op bed want de volgende dag moet ik heel vroeg opstaan voor de treinreis naar de heilige Machu Picchu, het hoogtepunt van mijn reis door Peru. En dus gaat om half 4 de wekker en neem ik na een busreis de vroege trein die mij naar dit wereldwonder gaat brengen. De Peru Trail. Tijdens de anderhalf uur durende treinrit zit ik comfortabel en kan ik overal om me heen genieten van de kronkelende rails tussen de bergen van de regio en het prachtige uitzicht. Een mooi voorproefje voordat wat komen gaat. Na aankomst op het station stap ik in de bus en voordat ik het in de gaten heb sta ik oog in oog met de Machu Picchu ((letterlijk vertaald, hoge berg).

Samen met de groep en de gids ontdekken we in een vier uur durende wandeling de geheimen van de heilige berg. Ik ben erg onder de indruk, zeker wanneer het prachtige bouwwerk statig uit de mist naar voren komt en zich in haar volle glorie aan ons toont. Dit had ik niet willen missen.

Eenmaal teruggekeerd in Cusco overnacht ik in het Inkari Hostel, een eenvoudige accommodatie voor backpackers midden in het centrum waardoor alles te voet goed te bereiken is. Ik geniet van een heerlijke maaltijd in een van de vele gezellige en goede restaurants in Cusco en kijk uit naar morgen om de stad bij daglicht te gaan verkennen.

Ik breng een bezoek aan Sacsayhuaman, een bouwwerk boven de stad Cusco, uit de periode 1438 tot 1508. Niet alleen een plek met historie maar zeker ook een plek vanaf waar ik een prachtig uitzicht over de stad heb. En net als tijdens mijn bezoek aan de Machu Picchu zijn ook de weergoden vandaag me goed gezind waardoor het uitzicht fantastisch is.

Een bezoek aan de kathedraal van Cusco mag je zeker niet missen. Vang een glimp op van het rooms-katholieke geloof in Peru in dit bijzondere stuk UNESCO-werelderfgoed.

In de middag vlieg ik terug naar Lima en neem ik de volgende dag afscheid van Peru en vlieg via Colombia naar mijn volgende bestemming, Curaçao. De wandelschoenen kunnen uit en de slippers kunnen aan.

Ik verblijf in een ruim appartement in het Lions Dive, gelegen aan Mambo Beach, de ideale bestemming voor zowel de omliggende winkels, restaurants als het strand waaraan het ligt. Ik breng o.a. een bezoek aan Willemstad en Dina Veeris, die in haar tuin meer dan 300 verschillende kruiden heeft groeien. Heerlijk eten doe ik onder andere bij Hemingway op Mambo Beach en bij de Gouveneur in Willemstad met een prachtig uitzicht over een verlichte pondjesbrug.

Ik ben in november net teruggekomen uit Curaçao maar ben ook nu weer verknocht aan het eiland, de mensen, de prachtige stranden en het heerlijke eten, kortom genieten!

Met een huurauto trek ik erop uit en breng ik een bezoek aan Sheta Boka National Park en maak ik een prachtige snorkeltrip waarbij ik o.a. met schildpadden mag zwemmen. En ook een bezoek aan het Christoffelpark staat wederom op het lijstje.

Ik ben blij dat ik het meegedaan aan de verkiezing voor Beste Zelfstandig Reisadviseur 2019 provincie Friesland. Niet alleen omdat ik heb gewonnen maar zeker ook omdat ik mee mocht op deze fantastische reis!